*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuntaliitto

Kittilän ei pidä erota kuntaliitosta

Kittilä on päässyt otsikoihin, kun Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteen kuntaliitosta eroamiseksi. Kannatusta ajatukselle on kuitenkin muistakin ryhmistä, ja jopa Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg on aloitteen takana.

Rehellisyyttä sote-näytelmään

Lyhyt versio:

 

Vihreät ovat täysin sitoutuneita sote-uudistuksen toteuttamiseen ja täysillä mukana uudistuksen parlamentaarisessa valmistelussa. Vihreät eivät kuitenkaan voi sitoutua ostamaan sikaa säkissä. Perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen sote-esityksen viime viikon torstaina. Kuluneen viikonlopun aikana sosiaali- ja terveysvaliokunta on kursinut kasaan uuden esityksen perustuslakivaliokunnan kaadettavaksi.

 

Avoin hallinto, lähidemokratia ja sähköinen osallistuminen

Kaupunki- ja kuntakoot kasvavat, maailma monimutkaistuu ja digitalisoituu. Kun yksikkökoot kasvavat hallinto loittonee yhä kauemmaksi, niin muualla kuin myös meillä. Ehkä tapahtuu sittenkin jotain myönteistä, kaikesta huolimatta. Tässä lyhyt yhteenveto paremmasta hallintotavasta, joka yleistyy niin kaukoidässä kuin lännessä. Nyt siis myös Suomessa.

Kuntaliiton Timo Kietäväinen on osittain oikeassa

Timo Kietäväinen kirjoittaa Helsingin Sanomien pääkirjoituspalstalla, että kuntien veropohjaa tulisi laajentaa (http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1423982363544).

Kietäväinen on täysin oikeassa, näin tulee tehdä. Tosin hieman eri konseptilla, kuin hän esittää. Veropohjat olisi muutettava analogiseksi menopäätösten kanssa, eli valtakunnallisesti päätettyjä, kuntalakiin perustuvia velvoitteita koskeva vero kerättäisiin valtakunnallisesti.

Karttaako Kuntaliittokin vastuuta?

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen toivoo Kuntalehdessä (27.8.), ettei hallitus nostaisi käsiä pystyyn kuntien tehtävien karsimisessa. Sitä ennen kunnanjohtajat olivat yhdessä rintamassa esittäneet saman toivomuksen.

Kuntien tehtävien karsiminen on toki yksi iso osa julkisten talouden tervehdyttämistä ja turhien normien purkamista. Kuntien johtajat ehkä tarvitsevat lain selkänojaa työhön ryhtymiseksi. 

 

 

Hullu maailma

Sain viikko aikaa taaksepäin tilaisuuden haastatella saattohoitoa työkseen tekevää sairaanhoitajaa. Ihmistä, joka seuraa läheltä kuolemaa ja kuolevia. Niitä viimeisiä hetkiä, jolloin pintaan nousee ahdistus tekemättömistä ja sanomatta jääneistä asioista. Sitä viimeistä hetkeä ennen kuin kaikki ihmisyys katoaa ja jäljelle jää vain tyhjä kuori.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä