*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa!

  • Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa!

”Ellei puhe ole totta ja luotettavaa, toiminta rehellistä ja kunniallista, niin voisiko sellaisella vaelluksella tulla toimeen edes lähimpien naapurien kanssa.” Nämä Kungfutsen sanat ovat edelleen totta, vaikka sitä ei uskoisi työvoimatoimistojen uudesta käytännöstä sanktioida työttömiä tekemällä asioinnista hankalaa.

Vuoden alusta työttömiä alettiin haastattelemaan kolmen kuukauden välein. Kirjoitin aiheesta jo viime syksynä Helsingin sanomien yleisönosastoon ja ilmaisin huoleni siitä, että haastattelut saattavat osoittautua pelkiksi syyllistämistilaisuuksiksi, joissa haetaan työttömistä mitä tahansa syytä, jonka perusteella voisi laillisesti laittaa työttömyyspäivärahan katkolle ja karenssi jatkuisi seuraavan haastattelun jälkeen jonkin muun tekemisen tai tekemättä jättämisen vuoksi. Kirjoitukseeni tuli nopeasti TE-toimiston vastakirjoitus, jossa kiistettiin näin tapahtuvan. Valitettavasti huomaan olleeni hyvästä syystä huolissani.

TE-toimiston sähköisestä palvelusta on tehty miinakenttä, jonne ilmestyy vaivihkaan työttömältä salaa pakollisia rastitustehtäviä. Näistä ei lähetetä mitään tietoa postitse eikä sähköisesti. Jos työtön kirjautuu palveluun, niin se ei yksistään riitä, koska pakollinen työttömyysturvan saamisen ehtona oleva ”seuranta” on piilotettu useamman klikkauksen päähän. Kun työtön ei näitä rastitustehtäviään huomaa ja määräaika umpeutuu, työttömälle lähtee automaattisesti kirje, jossa kerrotaan työttömyysturvan katkeavan. Samanlaista hallinnollista kiusaa on järjestetty myös työttömäksi ensi kertaa ilmoittautuvalle, jolle ei kerrota, että ilmoittautumiseen vaaditaan toinenkin kirjautuminen nettipalveluun, joka huomaamatta jäädessään katkaisee työnhaun heti alkuunsa. Sokea Reettakin näkee, että tällainen toimintatapa ei ole syntynyt vahingossa. Mutta tämä moraaliton toimintatapa on linjassa hallitusohjelman kanssa: ” Uudistus aktivoi työnhakijan omaa roolia työnhaussa, mutta myös varmistaa nykylainsäädännön sanktioiden tehokkaan täytäntöönpanon.”

Luin lehdestä, että muillekin on tullut tätä samaa kiusaa ja siitä aiheutunut ylimääräistä huolta huomisesta ja turhaa vaivaa asiansa oikomisessa. En ole yksittäistapaus. Minulla oli maantaina haastattelu, josta sain kirjeitse tiedon vasta keskiviikkona. Tämäkin on tahallista viranomaispompottelua, jossa kirjeetkään eivät saavu ajoissa. Olisi varmaan kaikille helpompaa noudattaa sääntöjä, jos niitä ei ensin yritetä piilotella ja sen jälkeen syyllistää työttömiä tehtäviensä laiminlyönnistä. Minun luottamukseni TE-toimistoon on vaakalaudalla. Arvattavasti kiusanteko myös maksaa enemmän samaan aikaan, kun tulokset jäävät entistä heikommiksi.

Viime kevättalvella ministeri Kai Mykkänen kirjoitti Twitter-päivityksessään olevansa tyytyväinen siihen, miten tehokkaiksi työttömien määräaikaishaastattelut ovat osoittautuneet ja ”työllisyys” kohentunut merkittävästi. Osa kunniasta kuuluu tästä Lex Lindströmille, mutta suuri osa näistä hämmästyttävistä ”työllistymistuloksista” johtuu yksinomaan siitä, että nämä ihmiset eivät enää asioi TE-toimistossa eivätkä siis enää näy työttömyystilaistoissa. Heistä on tullut tulottomia toimeentulotuen saajia tai ovat puolisonsa tai sukulaistensa elättämiä tai ilmaisruuan jonottajia. Vähän aikaa sitten joku ehti jo huolestua tulottomuuden kasvusta.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa!

Marko Rantaiso, FM Helsinki
rantaiso@yahoo.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

TE-palvelut uhrien tulisi tehdä uuden nettivelvoitteen salailusta, peittelystä virka-aseman väärinkäyttönä tutkintapyyntö aviin ja poliisille.

"Virkamiesten kuuluu noudattaa toiminnassaan velvollisuuksiaan. Jos he toimivat niiden vastaisesti, he voivat syyllistyä rangaistavaan tekoon. Rikoksesta on kysymys, jos virkamiehen päämäärä on teollaan aiheuttaa jollekin vahinkoa tai hankkia itselleen tai toiselle hyötyä." Lisää voi lukea esim. minilexistä. https://www.minilex.fi/t/virkarikokset

Toimituksen poiminnat