*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Työ ei ole hyväntekeväisyyttä

Työllistäminen ja työllistyminen on hallituksen huulilla. Olen huolissani sellaisesta asenteesta, että nuoret halutaan ”työllistää” palkattomiin töihin hankkimaan työkokemusta. Jos et osallistu, jäät ilman korvauksia. Näitä vaatimuksia esittävät ihmiset, joiden oma työura alkoi normaalina palkkatyönä.

Nuorille tuputetaan enemmän ja vähemmän pakollista työtä ja palkka koetaan sivuseikaksi ja jopa esteeksi työllistymiselle, kun siinä kuviossa työ tuo elämään ryhtiä ja sisältöä. Jos työ ei jatkukaan, niin se voidaan sivuuttaa sanomalla, että se on pelkästään asennekysymys. Vika oli siis työntekijän asenteessa eikä siinä, että työnantaja käyttää hyväksi systeemiä?

Työnantajat ovat oppineet käyttämään työkkärin tuputtamaa ilmaista työvoimaa. Se tapahtuu palkkatyön kustannuksella ja ilmaisella työvoimalla korvataan palkkatyötä. Jokaiselle luvataan varmaa työpaikkaa, vaikkei olisi aikomustakaan rekrytoida hyvin työnsä tehneitä yritykseen palkkatyöhön. Toisissa tapauksissa ilmaistyövoima naamioidaan työllisyyskurssiksi. Kaikkia kurssin käyneitä ei oteta töihin, vaikka kaikki kurssilaiset tekivät yritystä hyödyttävää tuontantotyötä. Hetken päästä yrityksessä alkaa uusi samanlainen koulutusohjelma. Vaikka tämä on huomattavan edullista työnantajalle, niin se ei näy estävän valittamista ohjauksen ja perehdytyksen kustannuksista. Missä välissä työelämästä tuli hyväntekeväisyyttä, työnantajalta laupeuden työ ja missä välissä liitot hyväksyivät, että työsuhteen ulkopuolista työtä katsotaan läpi sormien?

On huolestuttavaa, jos nuorten ja muidenkin työttömien vaaditaan tekevän ilmaistyötä jopa vuosien ajan työkokeiluiden ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Ei ole mikään ihme, jos peräkkäisten työkokeiluiden jälkeen motivaatio alkaa laskea ja työn ja toimeentulon yhteys hämärtyä. Itsetunto laskee, kun muilla on rahaa, harrastuksiin, ulkomaanmatkoihin, vaatteisiin eikä tarvetta laskea tarkkaan, että riittääkö raha edes välttämättömimpään. Työssäkäynnin kustannukset pienentävät työttömän nettotuloja, koska työmatkoja ei voi vähentää verotuksessa ja työpaikkalounaaseen työpaikalla ei saa työnantajan tukea.

Työttömän velvollisuus ei ole työskennellä työttömyyskorvausta vastaan, työvoimatoimiston tehtävä ei ole välittää ilmaista työvoimaa yrityksille eikä  veronmaksajan tehtävä ei ole maksaa ”palkkaa” yritysten puolesta. Työn tehtävä on tuottaa tekijälleen ja valtiolle lisäarvoa ostovoimana ja verotuloina. Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa eikä suinkaan sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö.

 

Marko Rantaiso FM, Helsinki
rantaiso@yahoo.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Sellainen yhteiskunta on todella sairas, jossa pitää työllistää ihmisiä 9 euroa päivä.

Jos olet sairaana, et saa mitään korvausta tuolta ajalta. Siksi työttömänä kotona on parempi vaihtoehto.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Olen samaa mieltä. Jos asetelman kääntää toisin päin niin moniko työnantaja on valmis maksamaan palkkaa siitä, etten tee työtä? Aivan! Sitä kuitenkin odotetaan työttömältä, että hän vuosikausia kouluja käyneenä ja kenties omaa paljon työkokemusta ja tulee tekemään yritykselle voittoa, ilmaiseksi?

On vähän väärä tapa lähteä kilpailemaan halpamaiden kanssa sillä, että palkat maksetaan sosiaaliturvan kautta, sillä ostovoima ei näin kehity ja tuotteiden ja palveluiden kysyntä pysyy matalana, joka taaskaan ei edistä työllisyyttä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Työnantajat ovat oppineet käyttämään työkkärin tuputtamaa ilmaista työvoimaa."

Kunnissahan tuo on ihan yleistä että tietyt työpaikat ovat pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu ja pajat nuorille. Siis sen myötä mitä kuntien taloudet heikkenevät, sitä enemmän pyydetään kunnan työnohjaajilta (typin virkailijoita) lisää väkeä tekemään oikeata palkkatyötä työttömyysturvan suuruisella korvauksella. Tuosta on selvä seuraus, että oikeita työpaikkoja tullaan kunnissa lakkauttamaan ja ottamaan uudelleen työpaikat käyttöön ilmaisilla työntekijöillä ikään kuin noissa työpaikkoissa ei olisi koskaan tehty työtä oikealla palkalla.

Saapa nähdä kuinka pitkälle pakattoman työvoiman hyödyntäminen annetaan edetä, että milloinka oikeata palkkatyötä tekevät heräävät näkemään asian omalta kannaltaan.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Pääministeri Sipilän hallituksen ja oikeus- ja työministeri Lindströmin valmistelemassa työllisyyspolitiikassa on jätetty huomiotta ratifioituja työoikeusloukkauksia moittivat kannanotot. Julkisen vallan ja määräävän markkina-aseman väärinkäytöksistä sekä häpeällisen voiton tavoittelusta on ryhdyttävä hakemaan oikeusteitse vahingonkorvaukset ja tuomioit vastuullisille.

Käyttäjän JoniJurmu kuva
Joni Jurmu

Hallituksen kärkihankehan on karenssin uhalla teetettävän palkattoman pakkotyön massiivinen lisääminen. Ne, jotka kannattavat "töitä työttömyyskorvauksen vastineeksi", eivät ole kyllä ihan loppuun asti miettineet mitä siitä seuraa. Pian ovat itsekin palkattomissä töissä.

Käyttäjän mrantaiso kuva
Marko Rantaiso

Kannattaa tosiaa ajatella asiaa laajemmin, että mikä seuraus on toiminnalla, joka ei ole työntekijää mitenkään hyödyttävä ja joka ei myöskään luo hyvinvointia ympärilleen, koska ostovoima ei kasva. Yrittäjälle tämä saattaa lyhyellä tähtäyksellä olla todella kannattavaa, jos palkkaa ei vaadita maksettavan. Siis massiivista piiloyritystukea. Jos kaikki velvoitettaisiin luopumaan palkoistaan ja saamaan sen tilalla sosiaalitukea, niin koko kansakunta romahtaisi taloudellisesti jo kuukaudessa. Suurimmalle osalle ihmisistä työ on ensisijassa toimeentulon lähde.

Toimituksen poiminnat