*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Talous ei nouse palkattomalla työllä

  • Talous ei nouse palkattomalla työllä

Hallitus aikoo lisätä työvoimapoliittisia aktiivitoimenpiteitä ja näin laajentaa palkattomien töiden tekemistä tässä maassa merkittävästi. Meillä on jo nyt runsauden pulaa erilaisten palkattoman työllisyyden muodoista.

On sanomattakin selvää ja käytännössä todistettua, että työttömille pakolliset palkattomat työtehtävät työpaikoilla ovat samoja kuin palkkatyöläisillä, vaikka lain mukaan näin ei saisi olla. Työttömiltä puuttuu laillinen status työpaikalla, koska he eivät ole  työsuhteessa. Heillä ei ole myöskään ole työsuhteen normaaleja muita etuja. He ovat palkkatyöläisten pikkuapulaisia, jotka auttavat heitä rutiinityötehtävien tekemisessä, jotta itse pääsisivät helpommalla ja voisivat lähteä perjantaina jo puolilta päivin kotiin täydellä palkalla.

Työnantaja ei jatkossa palkkaa uutta työvoimaa, vaan hän vaihtaa työvoiman ilmaiseen, koska TE-toimisto suorastaan tyrkyttää palkatonta työvoimaa ovista ja ikkunoista. Samalla saa kylkiäisenä ”vuoden työllistäjä” –tittelin, koska on tehnyt laupeudentyön työllistäessään pitkäaikaistyöttömiä. Tässä vaiheessa unohdetaan sopivasti mainita, että heitä ei palkata. Työnantaja totutetaan ilmaiseen työvoimaan, niin jatkossa bisnes tulee perustumaan kilpailijaa halvempiin hintoihin, jotka perustuvat ilmaistyövoiman käyttöön. Siispä kilpailijan pitää myös ruveta käyttämään ilmaista työvoimaa tai tehdä konkurssi. Ennen pitkää kaikista entisistä palkollisista tulee työttömiä, jotka voidaan kätevästi ottaa myöhemmin tekemään entistä palkkatyötään palkattomina harjoittelijoina.

Kun katsoo tätä toimintaa siitä lähtökohdasta, että mistä valtio kerää verotulonsa. Niin tämä systeemi näyttää vieläkin pahemmalta. Työantaja on siinä katsannossa veronkiertäjä, joka jättää palkat maksamatta ja palkan sivukulut tilittämättä verottajalle. Verokirstu ei tällä menolla kartu. Sen sijaan se tyhjenee jokaisen työttömän työtä tekevän saaman työttömyyskorvauksen ja muiden sosiaalisten tulonsiirtojen verran. Työ ei kannata! Työ ei myöskään luo hyvinvointia ympärilleen, koska työntekijöiden ostovoima ei kasva. Se itse asiassa laskee työssäkäyntikulujen verran, koska työtön ei voi vähentää työmatkakulujaan verotuksessa ja ateriastaan joutuu maksamaan kaksinkertaisen summan palkkatyöläisiin nähden. Tämä on huonoa työllisyyttä. Huonoa siltäkin kantilta, että tilastojen mukaan vain 2% palkattoman työn tekijöistä työllistyy palkkatyöhön.

Kun työttömän ilmainen ”tutustumisjakso” tai ”aktiivikausi” tai ”sosiaalisen osallistumisen aika” on ohi, niin sen jälkeen otetaan toinen ilmainen työtön jatkamaan hänen työtään. Kukaan ei oikeasti työllisty ja miksi työllistyisi, jos työnantajalla ei ole palkanmaksuvaraa. Pelkkä työ ei siis elätä yhtään ketään. Työstä saattaa olla jolle kulle sosiaalista iloa, yhteisöllisyyttä ja ryhmään kuulumisen tunnetta, mutta se tärkein motivaattori eli palkka puuttuu. Ennen pitkää ”työllistymisen” auvo loppuu ja oman arvon tunne laskee, koska tämä on työvoiman riistoa. Se pahentaa syrjäytymistä. Jotkut työnantajat ottavat auliisti ilmaista työvoimaa ilman aikomustakaan palkata ketään. Syyksi hyvin sujuneen työkokeilun jälkeen kelpaa esimerkiksi rekrytointikielto tai oikeanlaisen koulutuksen puuttuminen työtehtäviin nähden. Se on kieroilua ja valehtelua!

Äskettäin SDP haki työntekijää vaalityötä tekemään työkokeiluna. Siitä nousi SOME:ssa asiaan kuuluva haloo. Kuinka työväen asialla oleva kansanliike voi käyttää palkatonta työvoimaa työvoimapoliittisena pakkotoimenpiteenä? Työttömät eivät ole koko kansan piikoja ja renkejä eivätkä ”aina valmiina” tekemään palkatta ihan mitä tahansa työtä, jolle työnantajalla sattuu olemaan tarve. Työn teettämiseen kuuluu palkanmaksu! Veronmaksajan tehtävä ei ole kustantaa työnantajan puolesta työntekijöiden ylöspitoa. Paljon puhutaan sosiaaliturvan vapaamatkustajista, eikä suotta, koska työantaja on tässä tapauksessa yhteiskunnan vapaamatkustaja. Irlannissa romutettiin viime vuonna heidän vastaava Jobbridge-ohjelma, koska sen huomattiin korvaavan palkkatyövoimaa palkattomalla työvoimalla ja ohjelmaan liittyi muitakin isoja ongelmia, mutta meillä halutaan silti kopioida systeemi.

 

Marko Rantaiso, FM
Helsinki
rantaiso@yahoo.com

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Työllistämisen suurin jarru on kolmas osapuoli.

Bruttopalkat ovat suuret, mutta nettopalkalla ei tule toimeen ilman fattan luukulla roikkumista.

Siinä turhautuu molemmat. Työnantaja ja työntekijä.

Työntekemistä ei pitäisi verottaa lainkaan. Se on tärkein tuotantoväline.

Käyttäjän mrantaiso kuva
Marko Rantaiso

No, eipä bruttopalkkakaan kovin suuri voi olla, jos nettopalkalla ei tule toimeen ilman toimeentulotukea. Arvelen, että tarkoitat sitä, että palkkakulut tuntuvat työnantajasta suurilta, vaikka työntekijä ei tule niin pienellä palkalla toimeen.

Sen sijaan minusta ei ole liikaa vaadittua maksaa esimerkiksi PAM:in alinta taulukkopalkkaa, joka lähtee 1500 euroa brutto. Erään tutkimuksen mukaan nuoret eivät vaadi ylisuurta palkkaa itselleen toisin kuin media vääristelee. Nuoret kertoivat lähtevänsä kokopäivätyöhön jo n. 1300 euron bruttopalkalla.

Suomalainen keskiansio on tällä hetkellä 3300 euroa bruttona. Työnantajakuluineen se tarkoittaa n. 5000 euron menoa työnantajalle. Jos sitä ei ole varaa maksaa, niin bisnes ei ole kannattavaa. Meillähän on paljon puhuttu ns. hintakilpailukyvystä ja palkkojen on kerrottu olevan ylisuuria. Eivät ne ole korkeampia kuin Ruotsissa tai Saksassa toisin kuin kerrotaan.

Jos työtä ei verotettaisi, niin kysymys kuuluu millä kustannettaisiin yhteiskunnan palvelut ja toiminta?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MR: "Jos työtä ei verotettaisi, niin kysymys kuuluu millä kustannettaisiin yhteiskunnan palvelut ja toiminta?"

Mielekäs progressio on paikallaan, Mauno Ladonlukon ajoista tunnettu periaate "kultakin kykyjensä mukaan, kullekin tarpeidensa mukaan", mahdollistaa yhteiskuntarauhan ja säätykierron sekä ylisukupolvisen yhteiskunnan kehittämisen, mukaan lukien yritysten tarpeet.

Suomessa luovuttiin tulojen kokonaisverotuksesta 1987, jolloin Kokoomus päästettiin hallitukseen pitkäaikaisesta pannasta. Sillä tiellä ollaan, valitettavasti. Edellisillä pelikausilla tehdyt kaksi perusteetonta ja asiatonta yhteisöveron pudotusta 26:sta 20:een merkitsevät kuntataloudelle reipasta tasopudotusta. Pk-sektori tarvitsee huojennuksia, esimerkiksi (määräaikainen) ensimmäisestä ja kenties toisestakin työntekijästä työnantajamaksuista vapautus, alv-vapautus esimerkiksi 100 000 euron liikevaihtoon, joskin toimialakohtaisesti tarpeet vaihtelevat. Suuret ylikansalliset ja myös suuret kotimaiset/kotimaislähtöiset ylikansalliset kuten Metso ovat ongelmia: veroparatiisittaminen ja aggressiivinen suunnittelu merkitsevät sitä, että Suomen elivoimasta ja mahdollisuuksista imetään pois, mikä kyetään. Yhteiskunnalliseksi sairaudeksi tällainen voidaan diagnosoida.

Alv-kantojen korkeus on kulutuskysynnän tappokone, ja kohdistuu ennen kaikkea varattomiin sekä osin keskituloisiin. Juuri näiden raha liikkuu, jos sitä on. Nyt varmistetaan, että ei ole. Kantoja on saatava reilusti alaspäin ja Saksakin käy tässä esimerkkinä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Jos työtä ei verotettaisi, niin kysymys kuuluu millä kustannettaisiin yhteiskunnan palvelut ja toiminta?''

Paljonko verot palkoista on suhteessa koko veropottiin.

Kannattaa kirjoitella vain siitä minkä tuntee edes vähän.

Käyttäjän AnttiOllikainen kuva
Antti Ollikainen

Näin se vaan on. Hyvä kirjoitus Markolta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MR: "Kun katsoo tätä toimintaa siitä lähtökohdasta, että mistä valtio kerää verotulonsa. Niin tämä systeemi näyttää vieläkin pahemmalta. Työantaja on siinä katsannossa veronkiertäjä, joka jättää palkat maksamatta ja palkan sivukulut tilittämättä verottajalle."

Esittämäsi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Rahan kierto on kansantaloudelle sama kuin verenkierto elimistölle. Ilmaisen työntekijän (pakko)käyttö merkitsee työnantajan kannalta kilpailuvääristymää ja TE-toimiston kuntouttavaan työtoimintaan, ilmaiseen harjoitteluun tai millä tahansa muulla nimikkeellä vastaavaan pakotetulle henkilökohtaista loukkaamista ja pakottamista köyhyyden jatkoon. Fordismissa oli puolensa, kun työntekijä sai kohtuullisen palkan, myös Fordeja meni kaupaksi ja tarvittiin yhä lisää teitä uusille Fordeille ja kasvavalle liikenteelle, ja samalla Henry Ford tienasi.

Nyt tarpeet ja mahdollisuudet ovat luonnollisesit erinäköiset, mutta viimekädessä periaate on ja pysyy: tuottavasta työstä on maksettava, toiminnan on oltava kannattavaa myös työnantajalle, kilpailuvääristymiä ei pidä rakennella ja työmies on palkkansa ansainnut.

Laajasti sovellettava, porrastettu perustulo voisi parhaimmillaan alentaa sekä työllistymisen että työllistämisen kynnystä, koska mikrotyönantaja ja aloittava työnantaja olisivat porrastuksen vuoksi mukana ja toisaalta työntekijän kannattaisi ottaa vastaan myös keikkoja. Kun työntekijä ja -antaja pääsevät jaloilleen, porrastuksen vuoksi etu tulojen noustessa katoaa vähitellen, joten rasituksen ei pitäisi olla yhteiskunnalle mahdoton, etenkin kun rahan kierto ja kulutuskysyntä elpyvät. Mielekäs taso, joka mahdollistaa niukan toimeentulon ja samalla rohkaisee työkeikkojen/pysyvämmän työn vastaanottamiseen on tuhannen euron luokkaa, joskin asumiskustannukset maassa vaihtelevat niin, että mikä riittää yhtäällä, ei riitä toisaalla (pk-seutu, suurimmat kaupungit).

Perustuloa voidaan laajasti (toisin kuin tämä itsessään aiheellinen pilotti, jossa kritisoitavaa riittää) soveltaa vain itsenäisen valuutan oloissa, joten Ruotsi itsenäisellä keskuspankilla ja kelluvalla valuutalla on mahdollinen. Suomessa tämä ei toimi, koska emme kykene säätelemään euroa ja sen liikkeellelaskua mitenkään (ellei sitten tehdä Irlannit, joka omin luvin laski liikkeelle 51 miljardia euroa, mutta maan toiminta ei silti merkitse sille menestystä).

Saku Timosen painavaa sanaa alla:

Palkatonta tekemisen meininkiä
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tavoitteenahan on että jokainen yksityisellä tai julkisella sektorilla työskentelevä, tekisi ennenpitkää ilmaistöitä ilman kesälomakorvauksia ja eläkekertymiä. Siihen tällä ilmeisesti pyritään.

Käyttäjän KajGran kuva
Kaj Granlund

"Työnantaja ei jatkossa palkkaa uutta työvoimaa, vaan hän vaihtaa työvoiman ilmaiseen, koska TE-toimisto suorastaan tyrkyttää palkatonta työvoimaa ovista ja ikkunoista."

Eiköhän se ole niin, että jokainen työtön, josta olisi jotakin hyötyä työmarkkinoilla, saa työpaikan ilman työllistämistoimia. En tunne yhtään yrittäjää, joka palkkaa ihmisen ilmaiseksi tekemään jotakin sellaista mitä hän ei osaa. Tämän päivän yrityksissä hyvä ja osaava työntekijä on kullan arvoinen ja työvoimaviranomaisten pakkosyöttämä ilmainen porukka on vain jarruna.

Jos työttömät eivät osaa hoitaa itselleen ajanmukaista osaamista, yrittäjät eivät sitä tule tekemään, valtio ei siihen kykene ja ay-liike tarvitsee heidän kurjuutensa. Lopuksi ongelma jää työttömän itsensä hoidettavaksi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Mitä jos perustettaisiin itkuvirsiporukoilta. Pääministeri on hengenmiehiä.

Yhdeltä on täällä mennyt jo takistaan hihat, kun on etsinyt veisuuporukkaa koivikosta ja on valmiiksi itkuinen.

Tässä hieman mallia ja ehkä kunnon nyyhkylaulu auttaa nykyiseen tilanteeseen.

https://www.youtube.com/watch?v=RZ_YjcM7em8

Toimituksen poiminnat