*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Työnäyte vai rekrytointikokeilu?

  • Työnäyte vai rekrytointikokeilu?

Ensin palkaton työnäyte nyt rekrytointikokeilu? Työministeri Lindström ajaa laajaa närkästystä aiheuttanutta kuukauden mittaista palkatonta työteon muotoa eteenpäin uudella nimellä. Suomessa on jo riittävästi palkattoman työnteon muotoja, jotka eivät vie työttömiä eteenpäin työllisyyden ”polulla”.

Kaikkein heikoimmin näistä työllistää niin sanottu kuntouttava työtoiminta. Ilmaisen pakkotyön katsotaan parantavan sairaudesta nimeltä työttömyys, jos työttömyysjakso on viranomaisten mielestä venähtänyt liian pitkäksi. Kuntouttavaa tuossa ei ole muuta kuin nimessä. Se on hyväntekeväisyydeksi naamioitua työttömien työvoiman riistoa keksityissä töissä.

Työkokeilu on korvannut ankean maineen saaneen palkattoman työharjoittelun nimen, mutta ei muuta. Ilmeisesti nimeä pitää vaihtaa, koska muuten paljastuu kuinka laajaa työvoiman palkaton hyväksikäyttö nykypäivän Suomessa on ja mitä se pitää sisällään. Sehän on myös sitä samaa työtä, mitä samoilla työpaikoilla toiset tekevät palkallisessa työsuhteessa. Kuten työharjoittelu tätä ennen ja siis nykyinen työkokeilu oli aluksi vapaaehtoista, mutta eipä mennyt kauaakaan, kun siitä tuli pakollista työvoimapoliittisten kurssitusten jatketta. Samoin käynee myös rekrytointikokeilun kanssa. Se tuodaan keinopalettiin ensin vapaaehtoisena ja myöhemmin kaikessa hiljaisuudessa se muuttuu pakolliseksi.

Tässä on käymässä myös veronmaksajan kannalta kalpaten ja tulossa kalliiksi, jos kaikki uudet työsuhteet alkaisivat palkattomalla rekrytointikokeilulla. Olisikin syytä miettiä kokonaan uusiksi tarvitaanko lisää palkattomia orjatöitä tähän maahan, jotka ovat samalla vastoin ihmisoikeutenakin tunnettua yhdenvertaista kohtelua työssä, johon olennaisena osana kuuluu työpaikan valinnanvapaus ja oikeudenmukainen sekä kohtuullinen palkkaus.

 

Marko Rantaiso FM
Helsinki
rantaiso@yahoo.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Vapaaehtoisuus muuttuu äkkiä pakoksi. Näin se työttömien kyykyttämisessä menee.

Toimituksen poiminnat