*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Syyte ilman syytä

  • Syyte ilman syytä

Miltä tuntuisi ajatus saada rangaistus varkaudesta, johon et ole syyllistynyt ja syytteen perusteena pelkästään väite, että varkaus on rangaistavaa?

Tällainen syyttäminen ja rankaiseminen on TE-toimistoissa jokapäiväistä liukuhihnatyötä. Jos työttömän naama, käytös, asenne, työttömyysjakson pituus tai muu seikka ei miellytä työvoimatoimistossa, niin sellaiselle työttömälle pitää pikavauhtia järjestää karenssi eli keskeyttää päivärahojen maksatus määräajaksi. Vain mielikuvitus on rajana silloin, kun työvoimavirkailijalle annetaan vapaus antaa asiakkaalle harhaanjohtavaa tietoa, josta puuttuu työttömyysturvan kannalta olennaisia seikkoja. Kun toimit niin kuin neuvotaan, niin se onkin rangaistavaa. Esimerkiksi työttömälle saatetaan ehdottaa hakeutumista kurssille, joka on vapaaehtoinen. Kurssin hakuajan umpeuduttua työttömälle lähtee lausunto, jossa työttömän väitetään ”kieltäytyneen” työvoimapoliittisesta toimenpiteestä, koska ei hakenut kurssille. Eihän se silloin ollut oikeasti vapaaehtoinen kurssi! Erityisen helppoa on sanktioida aktiivisia ja oma-aloitteisia työnhakijoita, joille voidaan helposti antaa lausuntoja, kuten ”päätoiminen opiskelija” tai on tehnyt vapaaehtoistyötä ilman lupaa.

Työvoimaviranomainen voi poimia laista yksittäisen pykälän tai lauseen ja tehdä sen pohjalta mielivaltaisen laintulkinnan, jolla työttömän päivärahaoikeus saadaan välittömästi lakkaamaan. Se ei katso sitä, onko se kaiken muun lainsäädännön valossa moitittavaa menettelyä. Se ei myöskään huomioi onko asiakkaalla ollut tiedossa etukäteen, miten tulee toimia. Luottamus viranomaiseen käy kalliiksi, jos työtön laitetaan vastuuseen harhaanjohtavasta ja puutteellisesta neuvonnasta tai virkailijan epäpätevyydestä.

Oikeusvaltiossa syyte hylätään, jos ei ole näyttöä syyllisyydestä. Pelkkä epäily tai syyttäminen ei ole peruste rankaisuun. Tämä ei kuitenkaan koske työttömiä ja laki ei ole kaikille sama. Se on syrjintää yhteiskuntastatuksen perusteella, joka on kiellettyä perustuslain 2. luvun §6:ssä.

 

Marko Rantaiso, FM Helsinki

rantaiso@yahoo.com

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat