*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Totuus työtarjouksista

  • Totuus työtarjouksista

Pari vuotta sitten työ- ja elinkeinoministeriössä keksittiin uusi tapa saada työttömät työnhakijat ja työpaikat kohtaamaan keskenään. Työhönosoitukselle keksittiin uusi nimi: työtarjous. Työttömälle ei siis ole tarjolla työpaikkaa, jossa voisi aloittaa vaikka heti, vaan työtarjouksessa työvoimavirkailija valitsee avointen työpaikkojen joukosta työpaikan, johon hänen mielestään työttömän osaaminen ja kokemus ovat sopivia. Tarjouskirjeen teksti kuuluu näin: "Antamiesi työnhakutietojen perusteella TE-toimisto on arvioinut, että ammattitaitosi ja osaamisesi vastaavat alla mainitus tehtävän vaatimuksia." Todellisuus työvoimatoimistoissa on kuitenkin sellainen, että yhdellä virkailijalla on satoja eri asiakkaita hoidettavanaan ja henkilökohtaista tietämystä työttömän taidoista ei ole, vaan virkailija lähettelee tietokoneeltaan umpimähkään työpaikkoja sen mukaan, mitä tietokantakysely tuo näyttöpäätteen ruudulle.

 

Kiinnostus työpaikkaa kohtaan pitää osoittaa työvoimaviranomaiselle hakemalla kyseistä tarjottua paikkaa normaalin työnhakumenettelyn kautta. Hakemuksessa ei saa mainita, että hakee paikkaa työtarjouksen vuoksi. Se asia jää työnantajan salapoliisityöksi. Olitpa työhön pätevä tai et, työpaikkaa on karenssin välttämiseksi haettava, kuten työtarjouskirjeen lopusta selviää: "Jos haet tai saat työvoimaetuutta, sinun täytyy hakea kokoaikatyötä ja otta vastaan sinulle tarjottua työtä. Tarjotusta työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuden menettämiseen."

 

MOL.fi:ssä on vain 8840 kokopäiväistä työpaikkaa Suomessa. Työtarjousten tulvan takia työnantajat ovat kyllästyneet rekrytointiaan haittaaviin työhakemuksiin työttömiltä, jotka eivät ole aidosti kiinnostuneita kyseisestä työpaikasta, vaan ovat hakeneet niitä pelkästään pakon vuoksi. Pienillä paikkakunnilla tulee julkiseen hakuun vain muutava työpaikka silloin tällöin, niinpä paikkakunnan kaikki työttömät pakotetaan hakemaan niitä. Työttömien mahdollisuudet saada töitä ovat entisestään huonontuneet, koska helpoin tapa karsia "työtarjoukset" hakemusten joukosta on eliminoida kaikki työttömien lähettämät työhakemukset. Toiseksi työpaikkailmoittelu on siirtynyt kaupallisiin palveluihin, joista viranomaiset eivät voi lähettää työtarjouksia. Sen sijaan, että työtarjous auttaisi saamaan työntekijä ja työnantaja kohtaamaan hedelmällisesti toisensa, tämä toimintatapa toimii päin vastoin. Kyse on valon tuomisesta säkissä tupaan, työpaikkailmoittelun käyttämisestä kiusantekoon ja työllisyysmäärärahoissa säästämisestä.

 

Marko Rantaiso, FM

Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Joo, kyllä näin on kun kirjoitat.

Toimituksen poiminnat