*

mrantaiso Orjuus lakkautettava tästä maasta!

Keisarin uudet vaatteet

  • Keisarin uudet vaatteet

Uusi pääministerimme, Juha Sipilä, on selvästikin päättänyt laittaa ison luudan lakaisemaan Suomen maassa. Insinööriyrittäjällä on ollut virkistävän uusi ote hallitusneuvotteluissa iterointeineen ja vatulointeineen. Sen sijaan nyt, hänestä on tullut esiin diktaattori, joka kuvitettelee laittavansa koko demokraattisen sopimusyhteiskunnan uusiksi historian romukoppaan ja repii tukkaansa, kun yhteiskuntasopimusta ei synnykkään muutamassa viikossa. Mikään kompromissi ei käy ja nyt hän on valjastanut Kekkosmaiseen tyyliin televisionkin propagandansa levittämiseen. Kansa on selvästi tyhmää, kun ei tiedä omaa parastaan ja siitä syystä on käveltä kansan yli.

 

Hallituksen pöydällä on saavuttaa 5% tuottavuusloikka muun muassa työnantajan SoTu-maksua alentamalla 2,18%:sta 0,3%:een. Loput tästä ajatellaan katettavan sunnuntaikorvausta pienentämällä, tekemällä ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkaton, alentamalla sairausajan palkkaa, poistamalla arkipyhät ja alentamalla ylityökorvausta puolella.

 

Ensiksimainittua keinoa tosin on jo kokeiltu vuosien 2003 ja 2007 välillä Pohjois-Lapin ja saariston kunnissa ilman tilastollisesti merkittävää vaikutusta työllisyyteen. Lähde: https://www.vtv.fi/files/104/1532007_Sotu_kokeilun_vaikutukset_NETTI.pdf

On vaikea kuvitella, että valtakunnallistamalla tämä sama kokeilu, saavutettaisiin toisenlaista vaikuttavuutta. 90-luvulla kokeiltiin myös nuorten palkka-alea ja "halpuutettiin" palkkoja 20%:lla. Pia Viitanen toteaa blogissaan, että nuorten työllisyys ei palkka-alen takia kohentunut. Eivätköhän nämä esimerkit jo riitä todistamaan, että palkkojen alentaminen ei ollut silloin eikä nytkään tehokas tapa kohentaa kilpailukykyä.

 

Monelle matalapalkka-alalla, keskeytymättömässä kolmivuorotyössä työskentelevälle arkipyhäkorvausten poistaminen ja sunnuntaityön korvauksen alentaminen merkitsevät vuositasolla 1500 - 2000 euron tulonmenetystä. Tämä on poissa ostovoimasta, kotimaisesta kulutuksesta ja kysynnästä tavallisilta perheiltä ja kansalaisilta!

 

Ruotsissa on ollut sairausloman ensimmäinen päivä korvaukseton jo parikymmentä vuotta ja ensimmäisenä vuotena sairauslomat jonkin verran vähenivät, mutta se jäi väliaikaiseksi. Suomessa ei ole tapana turhaan sairastella, mutta yhtäkkiä tämä asia onkin ongelma. Millä tavoin vienti alkaa vetää paremmin, kun pakotetaan ihmiset työskentelemään sairaana? Pienipalkkaisilla ihmisillä ei olisi varaa sairastaa. Toisaalta uudistuksella voi olla sairauslomia pidentävä vaikutus.

 

Suomalaiset eivät ole laiskaa kansaa. Tämä tiedetään Amerikkaa myöten. Kun palkka ei muuten riitä elämiseen, tehdään ylitöitä. Nyt niitä pitäisi tehdä kaksi kertaa pidempään, jos aikoo saada entisen palkan ylityötunneilta. Eikö ihmisen elämään pidä kuulua muutakin kuin pelkkä raadanta.

 

Ehdotan, että neuvotteluilla annetaan nyt kunnolla aikaa ja että aidosti kuunnellaan vaihtoehtoja. Itse kannatan avoimen kansalaisfoorumin perustamista ideoiden keräämiseen, joiden pohjalta varmasti löytyisi parempia keinoja kuin nämä nyt esitetyt. Ilman vuoropuhelua ja avointa kansalaiskeskustelua syntyy ristiriitoja ja tämänpäiväinen mielenilmaus ei todennäköisesti jää viimeiseksi.

 

(c) Marko Rantaiso

Kirjoitusta voi vapaasti jakaa ja tarjota julkaistavaksi printtimediaan. Yhteydenotot: rantaiso@yahoo.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat